Controle

Posted on: augustus 11, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Controle

Krampachtig span ik de spieren in mijn lijf aan. Ik probeer vast te houden. Vast te houden aan de illusie dat ik de controle heb. Ik zoek krampachtig naar controle, terwijl er eigenlijk helemaal niets te controleren valt. Ik ben niet anders gewend in mijn leven. Ik kan niet anders dan proberen alle touwtjes in handen te hebben. En waarom? Er is maar één reden voor. Namelijk zeker weten wat er komen gaat zodat ik niet weer gekwetst word. Wat een mooie illusie probeer ik te creëren. Een wereld om me heen waarin niemand mij kan kwetsen, maar ik wel kan leven en plezier kan maken. Dat klinkt meer als een utopie dan als realiteit. Niet dat dit mij helpt om meteen te ontspannen, maar het zaadje is geplant. Wat is controle en naar welke zekerheid ben ik opzoek?
Loslaten

Bovenstaande inzicht heb ik verworven tijdens mij coach opleiding bij IMC Mensontwikkeling. Ik probeerde tijdens alle coach sessies de controle over mijn coachees te houden. Terwijl ik er juist van overtuigd ben dat zij alle instrumenten en tools in huis hebben om zelf tot het juiste inzicht en de juiste stappen te komen. Hierdoor weet ik dus dat ik eigenlijk probeer om lucht te controleren, een weerspiegeling van de waarheid, een fata morgana. Vanaf dit moment ben ik gaan proberen om de controle die ik wil hebben los te laten. Altijd maar weer dat ver***** loslaten dacht ik. Tot ik gisteren naast iemand zat die mij precies de woorden vertelde die ik nodig had om deze cirkel rond te maken. Ik zei: ‘mensen willen zekerheid en controle, onzekerheid vinden ze eng.’ Waarop hij zei: ‘Of er is een andere zekerheid.’ Ik dacht bij mezelf: ‘Eureka!’

Zekerheid in liefde

Ik probeer zo vaak aan iets vast te houden, me vast te klampen omdat ik me dan veilig voel, mijn zekerheid heb. Terwijl ik me dus aan de verkeerde dingen vasthoud. Ik ben gewoon blind geweest door te denken dat er maar één zekerheid is. Natuurlijk is dat niet waar! En ik weet het. Ik zeg altijd: ‘Als je de waarheid omdraait klopt hij nog.’ Neem een simpel voorbeeld: liefde. Natuurlijk het meest onhandige onderwerp om een voorbeeld bij te geven, maar daardoor des te krachtig. Je bent smoorverliefd, je denkt dit is het, dit is mijn ware. We gaan kindjes maken, een huis kopen en samen heel gelukkig worden. En dan uit het niets is het uit, over, weg. Heb je zelf vast wel een keer meegemaakt of je kent genoeg mensen die nog steeds ondersteboven zijn van de verbroken relatie. Zij die terugverlangen naar die relatie houden zich krampachtig vast aan de zekerheid dat als diegene niet terugkomt dat zij nooit meer gelukkig zullen zijn met een partner. Voilà, daar heb je DE zekerheid waarvan mensen denken dat dat precies is wat ze nodig hebben en waar ze zeker nooit zonder kunnen.Niets-is-minder-waar.

George Clooney

Natuurlijk is dat onzin dat alleen diegene jou gelukkig kan maken. Er zijn genoeg andere mensen die jou datzelfde gevoel, of beter, kunnen geven. En zal ik je eens vertellen wie daarvan op nummer één staat. En dan heb ik het niet over George Clooney of Jessica Alba. Nee! Dat ben je zelf. Maar dat is een andere blog. De zekerheid waar je je echter aan vasthoud is vaak niet de zekerheid die je nodig hebt. Verwijd je zichtveld en kijk verder dan je neus lang is. Als je iets heel erg graag wil en je hebt het idee dat het bijna onmogelijk is. Kijk dan eens naar andere mogelijkheden.

Het ongemak

Ik zal je nog één voorbeeld geven. Ik vind het zelf eng om voor een groep mensen te staan. Geen controle natuurlijk. Want die mensen kunnen dingen doen of zeggen waar ik geen invloed op heb. Ik wil die zekerheid hebben dat zij precies hetgeen doen wat ik fijn vind. ‘Gaat niet gebeuren Paul!’ En nu ik dit weet kan ik me opeens op een hele andere zekerheid gaan richten. Ik kan er namelijk voor gaan zorgen dat ik accepteer dat de zekerheid die ik wil niet de zekerheid is die ik nodig heb. Ik kan er wel voor zorgen dat wat er ook gaat gebeuren ik mezelf zeker voel. Dat ik erop vertrouw dat ik in iedere situatie weet wat ik moet doen, en zo niet… Dat dat ook oké is. Dat ik met dat gevoel van ongemak kan omgaan en dat dat oké is. Dat is de zekerheid die ik mezelf wel kan geven. Is meteen een stuk krachtiger en handiger dan de zekerheid die ik probeerde na te streven. Wel makkelijker gezegd dan gedaan 😀

Dus kijk voor jezelf eens welke zekerheden jij graag wil en of dat realistisch is. Of je niet toch naar een andere zekerheid opzoek moet.

Deel je bevindingen hieronder, ik ben benieuwd!

 

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: