Fouten maken de man (of vrouw)

Posted on: augustus 11, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Fouten maken de man (of vrouw)

De laatste keer dat ik een grove fout heb gemaakt was toen ik ansichtkaarten heb laten drukken. Ik had niet goed gecontroleerd of de voor en achterkant correct waren, waardoor de achterkant ondersteboven op de kaarten stond. Gelukkig ging het maar om duizend kaarten en zijn ze nog steeds bruikbaar, maar de perfectionist in mij denkt nu continue: ‘als je de volgende keer kaarten bestelt let er dan goed op!’ Wat er natuurlijk voor zorgt dat ik deze fout niet nogmaals zal maken.

Bang voor fouten

Hoe komt dat toch, dat we geen fouten willen maken? Het heeft er alles mee te maken dat we ons vaak niet goed genoeg voelen. Alsof we er niet mogen zijn en dat het maken van een fout dat gevoel alleen maar versterkt. Het zit ook in de genen van de maatschappij. Er wordt altijd maar gelet op de fouten die we maken. Het begon al op school waar de fouten het punt bepaalden. Drie fout werd een zeven. Niet zeven goed werd een zeven. Deze twee samen zorgen er al voor dat we bang zijn om fouten te maken. Wat eeuwig zonde is getuige het bovenstaande voorbeeld. Je leert er namelijk zoveel van!

Groei

Mensen willen groeien. Willen iedere dag een beetje beter worden. Willen dat het liefste ook zo snel mogelijk doen. Want sneller groeien betekent sneller meer betekenis kunnen toevoegen aan je leven. Of dit nu een betere baan of meer status is. Of jezelf beter voelen omdat je meer weet. We willen gewoon groeien. Dit is een basisbehoefte van de mens die je graag vervult wilt zien. Weet je dat je het snelste groeit door het maken van fouten? Ga maar eens bij jezelf na. De laatste keer dat je echt een grote fout hebt gemaakt. Je vergeet dat niet snel! Je onthoudt ook heel erg goed wat je ervan hebt geleerd en waardoor je dus een stuk bent gegroeid.

Perfect

Als je altijd alles perfect wil doen dan zou je eigenlijk zelfs zeggen dat je dat kan en dat je dus perfect bent. Dat klinkt meer als grootheidswaanzin. Je bent niet perfect, niemand niet. Iedereen is perfect imperfect. Iedereen maakt fouten, jij ook. Dus waarom zou je überhaupt proberen om alles perfect te doen als je eigenlijk weet dat dit onmogelijk is. Dat is dus echt zonde van je tijd en energie. Als je al vindt dat je niet perfect bent, wees dan ook moedig om fouten te maken. Ze helpen je alleen maar.

Dankbaar

Wees dankbaar voor je fouten. Door jezelf te bedanken als je een fout hebt gemaakt omdat je dan iets hebt geleerd zorg je ervoor dat je meer fouten wil maken, en dus ook meer en sneller kan leren. Proficiat! Wees jezelf hier bewust van. Je moet fouten maken om te leren. Noem een fout ook een leermoment. Je krijgt er weer een punt bij op je rapport. Zo word je een mooier mens dan je al was. En het is toch veel leuker om er zo naar te kijken? Zo kan je anderen aanmoedigen om fouten te maken, en dat maakt het voor jou ook weer makkelijker om ook te doen. Veel plezier van je volgende fout!

Voor meer blogs en quotes volg me op Facebook

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: