Genieten: Hoe doe je dat?

Posted on: augustus 11, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Genieten: Hoe doe je dat?

Moeilijke vraag

De laatste tijd voel ik mezelf een beetje de ambassadeur van het ‘genieten’.

Op mijn eigen dagelijkse to-do list had ik het met stip op 1 staan: Genieten! Ik vertelde dat ook vol trots aan mensen, dat ik aan het genieten was. Tot ik op een dag de vraag kreeg: Maar wat doe je dan, als je aan het genieten bent?

Uhhh, daar moest ik wel eventjes over nadenken. Ik zat in een meeting, dus ik had geen tijd om uitgebreid te gaan zitten filosoferen. Ik maakte het mezelf makkelijk door te zeggen dat ik me bewust was van alle toffe dingen die ik op een dag doe. Dit ging voornamelijk om werk gerelateerde zaken, omdat je op je werk zo makkelijk in je dagelijkse sleur kan belanden. Er even bij stil staan wat voor toffe baan we allemaal hebben en met wat voor toffe dingen we bezig zijn. Twee weken later zei echter een vriendin tegen me dat ze eigenlijk helemaal nooit kan genieten. Toen rees die vraag weer bij me op en bedacht me dat het best interessant is om hier bij stil te staan. Wat is genieten, en hoe doe je dat?

Bewustwording

Laat ik voorop stellen dat ik denk dat het voor iedereen verschillend is. Ik ben ook snel geneigd om voorbeelden te noemen hoe ik geniet, maar ik ben me er van bewust dat dat niet gaat helpen aangezien andere mensen weer van andere dingen genieten. Van het woordenboek word ik ook niet veel wijzer. De Dikke van Dale zegt: “genot hebben, zich vermaken”. Daarop kan je dezelfde vraag stellen, namelijk hoe doe je dat? Ik denk dat het allemaal met bewustwording te maken heeft. Voor mezelf heb ik bedacht: Genieten is het bewust ervaren van fijne gevoelens. Je kan wel toffe dingen aan het doen zijn, of lekkere dingen eten. Maar als je er niet bewust mee bezig bent hoe tof of hoe lekker iets is, dan geniet je er niet van.

Hoe word je je bewust van het feit dat je iets zo tof, of gezellig of fijn vindt? Ik denk dat daar toch een groot deel mindfulness bij komt kijken. Leef in het hier en nu, en geniet van DIT moment. Tuurlijk kan je met iets fijns bezig zijn, maar als je in gedachten alweer bij het werk van morgen bent dan kan je er zeker niet van genieten. Dan leef je met emoties die niet overeen komen met hetgeen wat je aan het doen bent. Eigenlijk ben je uit balans. Je ervaart voor een deel hetgeen je aan het doen bent, maar je ervaart ook de druk of stress van de dingen die op een ander moment op je pad gaan komen. Een ander veelvoorkomend iets is volgens mij dat je met “problemen” rond blijft lopen. In gedachten denk je aan dingen die in je leven spelen. Familieleden waar het niet goed mee gaat, geldproblemen of relatieproblemen noem maar op. Het heeft geen nut om met andere dingen bezig te zijn als je op dat moment iets aan het doen bent. Je kan toch geen twee dingen tegelijk?

Aan de slag

Waar het dus op neerkomt is dat je je bewust moet zijn van het moment. Hetgeen je aan het doen bent is het belangrijkste. Daar bovenop komt dat je je er bewust van moet zijn dat hetgeen je aan het doen bent een fijne ervaring is. Dit klinkt dwangmatig omdat je in het moment MOET leven. En bewust MOET ervaren dat je het fijn vindt. Dat is in het begin wellicht ook zo. Naarmate je ermee oefent zal het echter net zoiets worden ademhalen. Dat MOET je ook doen, maar gaat automatisch. Mij heeft een mindfulness cursus enorm geholpen om meer in het hier en nu te leven. Dus dat kan ik iedereen aanraden.

Wat een goede oefening kan zijn is de volgende.

Stap 1.

Noteer aan het begin van de week vijf momenten voor de komende week waarin je zou moeten genieten.

Noteer ook dagelijkse dingen die je leuk vindt om te doen. Kan echt alles zijn, bijvoorbeeld: Winkelen, uit eten, op bezoek bij vrienden, je werk of een specifiek onderdeel daarvan, tv/film kijken, lekker eten, lekker drankje drinken, sporten, hobby uitoefenen, zingen, douchen, wandelen, huisdier verzorgen, dagje uit, in huis rommelen enz. Zet tijdens die momenten een alarm in je telefoon en die noem je ‘genieten’. Bij je dagelijkse dingen is het lastig om vooraf precies te bepalen hoe laat je dat aan het doen bent, maar ongeveer is ook prima.

Stap 2.

Op het moment dat je het alarm hoort afgaan is het de bedoeling dat je er echt bij stilstaat wat je aan het doen bent en hoe fijn je dat vindt.

Dat zorgt ervoor dat je niet aan het verleden of de toekomst denkt. Maar dat je echt aan het ervaren bent wat je aan het doen bent en hoe fijn je dat vindt. Ervaar ook goed wat je aan het doen bent. Benoem het desnoods in gedachten: “ik ben aan het genieten”, “ik zit lekker een filmpje te kijken met een goed glas wijn”, “wauw ik zit hier gezellig met vrienden lekker te eten” enz.

Stap 3.

Denk aan het eind van de week terug aan de momenten die je hebt uitgekozen. Bedenk dan hoe je je op dat moment voelde. Denk ook aan andere fijne momenten van de afgelopen week terug. Dat zal je inspiratie geven om voor de komende week weer een aantal momenten uit te kiezen. Bouw het aantal momenten de komende weken op en je zal zien dat het iedere week makkelijker wordt en dat je van steeds meer momenten geniet.

De eerste paar keren zal dat moment van korte duur zijn voordat je gedachten weer afdwalen. Maar hoe vaker je dit traint hoe makkelijker het je af zal gaan om je bewuster te laten zijn van de fijne ervaringen. En zal je dus automatisch ook genieten. Het is erg belangrijk om hierin niet te streng te zijn voor jezelf. Het zal wat tijd en moeite kosten om dit goed onder de knie te krijgen. Uiteindelijk zou het net zoiets als ademen moeten worden. Dus dan heb je geen alarm meer nodig. Een ander handig hulpmiddel is een mindfulness cursus.

Geef jezelf de kans

Mocht je dat allemaal geprobeerd hebben en je merkt dat je toch niet tot genieten komt dan is het verstandig om hulptroepen in te roepen, dit kan zijn door middel van een Coach, Therapeut of Psycholoog. Waarschijnlijk ben je dan namelijk altijd zo druk in je hoofd dat je niet uit jezelf volledig bewust kan ervaren wat je op dat moment aan het doen bent. Eigenlijk is dat een reactie op een gebeurtenis (in dit geval alle gebeurtenissen) die niet in proportie staat met het probleem, namelijk loslaten. In die gevallen moet de oorzaak aangepakt worden. Het zou overigens ook een logisch gevolg kunnen zijn. Ik noem maar een voorbeeld. Als een dierbare overlijdt dan is het logisch dat je normaal wel kan genieten en bewust bezig zijn kan zijn met je sport, maar dat je gedachten nu wel afdwalen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening, waar genieten jullie van en hoe ervaren jullie dat?

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: