Leiders vs managers

Posted on: augustus 11, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Leiders vs managers

Hoe komt het toch dat mensen in een werkomgeving zich vaak richten op de fouten van anderen? Ik heb het hier niet over het geven van positieve feedback om iemand oprecht te helpen. Maar ronduit klagen over wat anderen in hun ogen verkeerd doen. Vaak krijg ik te horen dat mensen nou eenmaal zo zijn. Dat vind ik een bullshit antwoord. Mensen krijgen bepaald gedrag aangeleerd, of leren dat zichzelf aan. Mensen worden zo niet geboren. Ik geloof dat dit gedrag ergens vandaan komt wat beïnvloedbaar is door de werkomgeving, en dan met name door de leiders binnen het bedrijf.

Onveilig gevoel

Uit onderzoek blijkt dit gedrag voort te komen uit een onveilig gevoel. De mensen die dit gedrag vertonen voelen zich onveilig door de omstandigheden, of voor de mensen in hun werkomgeving. Op het moment dat zij zich daardoor onveilig voelen krijgen ze zelf de drang om zich te beschermen en gaan zij dus vechten tegen de omstandigheden of de mensen om zich heen. Terwijl dit natuurlijk de taak is van de manager. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun mensen, zij moeten ervoor zorgen dat de mensen uit hun team zich veilig voelen. Als de mensen zich veilig voelen dan zullen ze pas floreren, dan hebben ze alle ruimte om hun energie in het juiste te steken. Namelijk hun taken op het werk.

Erbij horen

Mensen moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen, dat ze welkom zijn, dat ze in het team zitten. Vanaf het moment dat mensen dat niet ervaren dan gaan ze zichzelf beschermen ten opzichte van elkaar. En dit is een cruciaal iets. Vanaf het moment dat je dit waarneemt dan voelen ze zich niet veilig genoeg. Als ze bang zijn dat iemand anders hun credits steelt, of dat iemand anders er met een bonus vandoor gaat, of dat iemand anders die leukere functie krijgt, of dat ze bang zijn dat hun manager hen niet steunt… Zij gaan zichzelf dan beschermen voor al deze dingen en steken dus hun energie in die dingen in plaats van zich te richten op hun eigen taken. Dat ondermijnt creativiteit, positiviteit, werklust, inspiratie en in de basis gewoon de drijf om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren.

De taak van de manager

Bovenstaande is de taak van de manager en niet van de mensen zelf. De manager is verantwoordelijk om de mensen een veilig gevoel te geven, hen te ondersteunen, er voor hen te zijn en ze te beschermen voor al het kwaad van buitenaf en van binnenuit. Als de manager dit niet voor elkaar krijgt is er geen team, is er geen wij-gevoel en zorgt dat ervoor dat mensen hun werk een stuk slechter doen. En dat heeft dus helemaal niets met die mensen zelf te maken, maar alleen met het leiderschap van het bedrijf. En ja dit wij-gevoel moet vanaf de CEO volledig worden doorgegeven tot aan de buitenste randen van het bedrijf. Iedereen moet zich veilig voelen. En niet alleen de “inner-cirkel”.

Leiders

Dus als je je onveilig voelt, dat je zelf het gevoel hebt dat je jezelf moet beschermen tegen de mensen van buitenaf. Ga dit gesprek aan met je manager, dit is niet hoe je je moet voelen, want het is niet jouw taak om te beschermen. Daar zijn leiders voor. En ben je zelf een manager dan weet je nu wat je te doen staat. Ga het gesprek aan met je medewerkers en vraag eerlijk aan hen hoe veilig ze zich voelen en wat jij voor hen kan doen om dit voor elkaar te krijgen. Jij als leider bent verantwoordelijk voor de veiligheid, en niemand anders. Dit is een belangrijke en hele mooie taak.

Simon Sinek legt het uitgebreider uit door ook uitleg te geven over hoe bepaalde stofjes vrijkomen in je lichaam in verschillende situaties. Erg interessant!

Kijk hieronder het filmpje of klik hier als je geen flash player hebt.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: