Waarom we doen wat we doen

Posted on: augustus 11, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Waarom we doen wat we doen

Je kent vast wel iemand die alles heeft wat haar hartje begeert, maar toch heel ongelukkig is. En je kent vast ook wel iemand die bijna niks heeft maar heel erg gelukkig is. Wat zorgt dan voor dat verschil? Hoe is dat mogelijk?
Excuses

Als je iemand vraagt wat de reden is dat ze haar doel niet heeft bereikt dan krijg je vaak dezelfde antwoorden terug. Ze had namelijk niet genoeg tijd, niet genoeg geld, niet de juiste technologie, ze kende niet de juiste mensen, had niet de juiste manager enz. Het kan best kloppen dat ze die middelen niet had, maar dat is niet de bepalende factor. Als je creatief genoeg bent, speels genoeg, doortastend genoeg of je bent heel erg vindingrijk… Dan lukt het je altijd om je doel te bereiken. Dus het niet hebben van middelen is niet het juiste excuus. Wat je dan mist als je je doel niet bereikt hebt is passie en wilskracht.


Cruciale beslissingen

Als je de juiste emotie hebt om je doel te bereiken dan vind je wel een manier, doordat je diep van binnen die onbeperkte energiebron kan aanspreken om je dromen waar te maken. Het komt vaak op cruciale beslissingen aan in je leven. Vaak maak je deze beslissingen vanuit je gevoel. Als iets goed voelt dan doe je het. Die beslissingen vormen vaak jouw weg. Ik weet zeker dat je in je leven een beslissing hebt genomen die van cruciaal belang is geweest. Denk hierbij aan die baan die je hebt genomen waardoor je de liefde van je leven bent tegengekomen. Of de keuze van waar je bent gaan wonen wat ervoor heeft gezorgd dat je nu een beste vriendin om de hoek hebt. Het gaat om die sleutel beslissingen in je leven die je vaak heel eenvoudig en snel maakt zonder dat je door hebt wat voor grote impact die op je leven hebben.

Behoeftes

Daarom is het van belang om te snappen hoe je zelf in elkaar steekt. Het gaat hierbij niet zozeer om verlangens. Als je een doel hebt bereikt denk je vaak: ‘is dit het nou?’Het gaat erom welke behoeftes je hebt. Ieder mens heeft zes basisbehoeftes.

1. Zekerheid

Als je nu geen zekerheid zou hebben dat je vanavond of morgenochtend wat te eten hebt dan zit je echt deze tekst niet te lezen.

2. Onzekerheid / Afwisseling

Als je zeker weet wat er het komende jaar allemaal gaat gebeuren zou dat maar heel saai zijn. Mensen hebben onzekerheid nodig om nog verrast te kunnen worden om dingen spannend te houden.

3. Betekenis

Je wil iets te betekenen hebben. Uniek zijn, aanzien hebben. Al is het alleen al maar dat je gezien wordt, dat je weet dat je er mag zijn.

4. Verbinding en liefde

Je hebt verbinding en liefde nodig. Zonder deze behoefte heb je werkelijk waar niks om voor te leven.

5. Groei

Je wil groeien, je wil iedere dag een beetje beter worden. Als je stilstaat dan gaat het vaak niet goed met je.

6. Geven zonder iets terug te willen

Door deze behoefte maak je het gelukshormoon aan. Het geheim van leven is geven. Als je geeft en je hoeft er niets voor terug dan voel je je een goed mens.

Aanslagen op het World Trade Center

In de week van de 9/11 aanslagen was Tony Robbins voor één van zijn programma’s op Hawai. Een vrouw vertelde de avond daarvoor dat ze nee had gezegd toen haar nieuwe vriend haar ten huwelijk had gevraagd, terwijl haar eerste man ontvoerd en vermoord was. Tony Robbins zei tegen de zaal: Wanneer beginnen we met leven? Als we de dood in de ogen kijken.’ Die vrouw besloot om die avond haar vriend te bellen en te zeggen dat ze dolgraag met hem wil trouwen. Hij was aan het werk op de hoogste verdieping van het World Trade Center en kon zijn telefoon niet opnemen. Toen zij lag te slapen, vanwege het tijdsverschil, heeft hij haar teruggebeld en haar voicemail ingesproken. ‘Schat je weet niet wat dit voor mij betekent, want ik ga dood.’Tony Robbins zei tegen haar dat dit het grootste geschenk is wat ze kan krijgen, vanaf dat moment ging ze pas echt leven.

Terrorist

Er stond een man uit Pakistan op en zei: ‘ik zou je willen zeggen dat het me spijt en je hand vasthouden. Maar dat kan ik niet, want eigenlijk is dit vergelding.’ Tony Robbins haalde een Joodse man met familie in bezet oorlogsgebied en de man uit Pakistan, die er geen doekjes om wond dat hij een terrorist wilde zijn, op het podium. Hij voerde de strategie van indirecte onderhandeling uit. Niet alleen waren de overtuigingen van beide mannen omgedraaid. Ze reizen nu de hele wereld over om hun boek “My Jihad – My way of peace” aan te prijzen. Verandering is echt mogelijk als je maar wil! Je kan dat filmpje hier bekijken.

Wat is jouw behoefte?

Je hebt alle zes behoeftes nodig, maar de mate waarin je ze nodig hebt bepaald welke keuzes je in je leven maakt. Als je dit onderzoekt bij jezelf dan leer je jezelf kennen. Als je een keuze hebt gemaakt dan heb je een (lots)bestemming voor jezelf. Zoek dus uit welke behoefte voor jou het belangrijkste is. Zoek in jezelf naar de emoties die je leiden. Zoek uit waar jij voor staat, waar je in gelooft. Doe dit zodat je kan bijdragen aan de wereld zonder iets terug te willen. En op deze manier kan je ook waarderen, niet alleen begrijpen, maar echt waarderen waar andere mensen voor staan.

Kijk hieronder de video of klik hier als je geen flash player hebt.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: