Stomme maatschappij

Posted on: augustus 13, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Stomme maatschappij

Je zou toch denken dat we nu wel goed zouden moeten weten hoe we gelukkig moeten zijn. Je zou toch denken dat we dat dan ook aan onze kinderen zouden leren. Je zou toch denken dat onze kinderen dan de gelukkigste mensen tot nu toe zouden moeten zijn. Toch lijkt het erop alsof we er niks van hebben geleerd en ons lekker blijven vasthouden aan onze oude patronen en denkbeelden.

17340198825_baca44b578_c


Studiekeuzetest

De kinderen van nu moeten net zoals wij al heel erg vroeg kiezen welke richting ze op willen met hun school en studie. Ze krijgen studiekeuze tests en andere persoonlijkheidstests om hen te helpen kiezen. Die tests worden aangeboden door universiteiten en lijken onafhankelijk. Negen van de tien keer komt het er hetzelfde uit waarbij nummer één in de lijst maar met een klein percentage verschilt met nummer twee in de lijst. En lijken die op elkaar? Ben je gek. Op nummer één staat leraar. Op twee staat (binnenhuis)architect en op drie staat accountmanager. Totaal geen peil op te trekken. Kinderen weten gewoon niet wat ze willen, en neem het ze eens kwalijk. We weten het zelf vaak niet eens…

Gelukkig zijn kan je leren

Er zijn legio methoden om erachter te komen wat je wil doen. Echter leer je dat niet op school. Nee dat moet je zelf maar uitzoeken. Ook leren kinderen niet wat belangrijk is in het leven. Ik geloof dat het belangrijker is dat je doet wat je graag wil doen en dat je daar voldoening uit haalt. En dus niet wat je leraar vindt wat je moet gaan doen, of je ouders, of je vrienden. Als kinderen dat vak eens zouden krijgen. ´Hoe word je gelukkig.´ Dat zou een mooi vak zijn. Ik heb al vaker mensen gehoord over gelukskunde of de geluksprofessor, dat klinkt als muziek in mijn oren.

Tegenbeweging

Ik zie gelukkig wel steeds meer mensen opstaan die een initiatief beginnen om gelukkig zijn het belangrijkste in de levens van mensen te maken. Zo zag ik bijvoorbeeld een filmpje waarin aan de wiskunde leraar werd gevraagd wat hij leerde in de les, hij zei: ‘hoe ze gelukkig kunnen zijn.’ En dat voor een wiskunde leraar. Deze leraar geeft les in IJsland. Ik geloof dat we deze beweging ook hier kunnen starten. Ik ben benieuwd of jullie al van dit soort initiatieven gehoord hebben? Zo ja, laat het dan vooral weten onder deze blog, ik ben benieuwd!

6122244460_322157067e_b

Gelukkig zijn

Onze maatschappij maakt het ons erg lastig om een gelukkig leven te leiden. Er is zoveel stress en iedereen doet eraan mee. Ik word er zelf soms gewoon gek van, al die haast, geen contact met mensen om je heen en totaal geen vriendelijkheid naar elkaar. Iedereen leeft haar eigen leven en neemt geen moment om stil te staan. Dit is dus het voorbeeld wat wij onze kinderen geven. Laten we hier eens mee stoppen, laten we hen het goede voorbeeld geven hoe je gelukkig kan zijn. Laten we ervoor zorgen dat de nieuwe generatie daadwerkelijk de gelukkigste is. Vertraag, geniet van kleine dingen en wees je vooral bewust van wat je hebt. Haast en stress zijn nergens voor nodig, dat laat onze stomme maatschappij alleen maar denken. Laten we beginnen bij onze kinderen en de lessen die zij op jonge leeftijd kunnen leren.  Zodat we hen kunnen behoeden voor de fouten die wij hebben gemaakt.

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: