Vergelijk jezelf niet met een ander

Posted on: augustus 13, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Vergelijk jezelf niet met een ander

Vergelijk jij jezelf wel eens met een ander. Hoe diegene eruit ziet, wat voor auto ze rijdt, wat voor kleding ze draagt, wat voor baan ze heeft… Zonde! Want jezelf vergelijken met een ander is hetzelfde als een tv vergelijken met een plant. Het is namelijk onmogelijk om die vergelijking te maken. Vanaf het moment dat twee mensen denken aan het krijgen van kinderen zorgt dat er al voor dat jij anders bent dan iemand met andere ouders. En zelfs voor een eeneiige tweeling komt er een punt dat het groeiproces bij de een anders is dan bij de ander. Dus waarom zou jij jezelf met een ander willen vergelijken?

9787077541_5093071448_c


Prestatiegerichte maatschappij

Vanaf dat eerste moment dat je ontstaat heb je al een andere omgeving dan alle andere mensen. Niet alleen de baarmoeder waar je in zit is anders, maar ook de omgeving waar je ter wereld komt, hoe je wordt opgevoed, in welke cultuur je belandt en naar welke school je gaat zijn alleen al dingen die jou anders maken dan een ander. De enige reden waarom we elkaar met elkaar vergelijken is omdat dat in onze natuur zit. Zonder referentie weten we niet goed of we het goed of slecht doen. En we willen het allemaal altijd zo goed doen. Op de basisschool krijg je al cijfers en vergelijk je die met cijfers van je klasgenootjes. En presteer je minder dan voel je dat meteen. We leven natuurlijk ook nog eens in een prestatie gerichte maatschappij die deze kijk op de wereld alleen maar ondersteunt.

19091722815_8304479ff0_c

Collega’s of klasgenoten

Ik zou je willen vragen om eens bij jezelf na te gaan met wie en wat je jezelf vergelijkt en of dat dat wel helemaal eerlijk is. Je zal zien dat zelfs als ze dezelfde soort opvoeding hebben gehad dat je nog genoeg verschillen kan ontdekken in het leven van hen en dat van jou. Zie hier al meteen waarom je jezelf niet zou moeten vergelijken. Kijk ook eens om je heen naar collega’s of klasgenoten. Ook zij zijn volledig anders opgevoed dan jij. En ook al zat die ene collega in dezelfde training en werk je dus net zo lang bij dat bedrijf. Ook dan verschillen jullie qua achtergrond. Als dit allemaal al geen reden genoeg is om je niet te vergelijken is er nog de meest belangrijke reden…

Gelukkig zijn

Jij bent jij. Er is niemand anders die kan wat jij voor jezelf kan doen. Jij bent de enige die jouw dromen waar kan maken, dat kan niemand anders. Als je jezelf gaat vergelijken dan kijk je zelfs in een andere richting dan de richting waar jij heen kan groeien. De enige reden die je hebt om naar anderen te kijken is om van te leren. Leer van hen wat bij jou past en ga je eigen weg. Jij bent perfect zoals je bent en dat is de ander ook. Als je alleen maar naar de ander kijkt dan vergeet je vooruit te kijken. Dan zal je nooit je beste zelf worden. Jij bent net zoveel waard als ieder ander. Houd die gedachte vast als je opmerkt dat je jezelf weer eens vergelijkt met die beroemdheid. Denk er ook aan dat iedereen om dezelfde reden gelukkig kan zijn. Als je namelijk volledig jezelf kan zijn en vanuit daar kan genieten van leuke dingen doen, alleen, of met vriendinnen. Ieder mens zoekt daar haar geluk, en dus niet in kleding, auto’s, huizen of andere materialistische dingen.

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

 

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: