Wanneer gaan we weer aardig doen?

Posted on: augustus 15, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 4

Wanneer gaan we weer aardig doen?

Vandaag liep ik door de Jumbo voor mijn wekelijkse boodschappen en ik stuitte op een tafereel wat voor mijn ogen ontstond. Een vrouw van ik schat vijfenveertig was nogal luid kenbaar aan het maken dat ze het gedrag van een jongeman van rond de dertig ontoelaatbaar vond. Heel de supermarkt kon ervan meegenieten, wat natuurlijk voor zenuwachtige caissières zorgde die de rust wilden bewaren. Wat was er precies gebeurd? De jongeman had de vrouw niet gezien en legde net voor haar neus zijn boodschappen op de band. Dus hij schrok zich werkelijk een hoedje dat zij zo tekeer aan het gaan was. En reageerde daar automatisch ook fel op. Al met al kostte de discussie meer tijd dan het afrekenen van zijn bakje kwark en kipfilet.

paul veth coaching breda

Stress en verkeer

Het lijkt er wel op dat mensen niet aardig meer kunnen zijn door de haast die ze hebben. Of dat ze denken haast te hebben, dat kan ook nog. Ik herken mezelf hier wel in. Een aantal jaar geleden was ik ook zo’n links rijder die altijd maar haast had en sneller op de plaats van bestemming wilde zijn, zonder ook maar een reden te hebben om daar zo snel te zijn. Het gevolg was dat ik soms niet zo vriendelijk was in het verkeer. Dit is volgens mij precies wat ervoor zorgt dat mensen elkaar ook geen ruimte gunnen bij een kassa, of waar dan ook… Door de haast die we denken te hebben stijgt ons cortisol level waardoor we geen empathie meer kunnen opbrengen naar elkaar. Zo jammer vind ik dat. En zelfs als je haast hebt duurt een discussie langer dan even vriendelijk wachten. En sinds ik op de rechterbaan rijd ben ik vaak nog sneller dan de stressende linkerbaan rijders.

world-class-traffic-jam-2-2

Vriendelijkheid

Het aardig zijn naar vrienden of de vriendelijkheid naar vreemden lijkt soms ver te zoeken. En toch als je goed kijkt zie je nog genoeg mensen die elkaar wel wat gunnen. Enigszins geraakt door het voorval reageer ik zelf altijd door het tegenovergestelde te doen. Dus sinds dat moment was ik heel erg vriendelijk naar alles en iedereen. Dat resulteert soms echt in een vreemde blik als je iemand voor je gewoon laat parkeren en zelf een plekje verderop neemt. Mensen zijn dat niet meer gewend lijkt wel. Terwijl ik mezelf er juist heel erg goed door ging voelen, want zo werkt dat in je lichaam. Als je oprecht vriendelijk bent naar mensen zonder er iets voor terug te willen, dan word je daar zelf gelukkig van.

Aardig zijn

Ik wil bij deze iedereen oproepen om vanaf nu eens wat aardiger te zijn naar elkaar. Doe dingen voor vreemden, of juist voor vrienden of collega’s. Het zal je opvallen dat zij dat ook zullen gaan doen. Het werkt namelijk aanstekelijk. Glimlach maar eens naar iemand, die zal terug glimlachen. Het is namelijk onmogelijk om niet terug te glimlachen, mits je wel contact maakt met die persoon. Probeer het maar eens uit. De wereld wordt echt een stukje leuker als je aardig bent voor anderen en zij voor jou.

Hoe ervaar jij dit? Ga je vandaag iets aardigs doen?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

 

4 People reacted on this

  1. Zo heb je ook mensen die gewoon doorrijden met hun karretje, vragen of ze even mogen passeren is er niet meer bij. Of ze rijden tegen je benen of je hand zit tussen 2 karretjes en later bij de kassa wijzen ze je er op dat je hand bloed. Een paar jaar geleden zei ik er wat van maar dat is over. Heb er een paar keer wat van gezegd zo van “even vragen of je er langst mag is er niet meer bij” heb tot 2 keer toe een blauwe plek opgelopen vanwege dat. Nu hou ik mijn mond maar. Erg als je zoiets nog niet mag zeggen en wat zijn de mensen verandert in de jaren.
    Jacqueline.

    1. :O echt niet normaal hoe sommige mensen met elkaar omgaan! Laten we zelf het goede voorbeeld geven Jacqueline, wellicht steken sommige mensen er dan iets van op. Als ik je tegenkom zal ik je netjes voorlaten 😀

  2. Al enkele jaren heb ik de gewoonte om weer (ook mij viel de norsheid-ontevredenheid en agressie op) goedemorgen te zeggen als ik bv een trein, bus, aansluit in de rij van de supermarkt of de wachtkamer bij welke arts dan ook binnenkom (bv.). Ik word vaak aangestaard of ik van een andere planeet kom. Zelf verbaas ik me de tijd die ik er moet doorbrengen aan de onvriendelijkheid, ongelukkige blik, boze blikken etc. die ik om me heen zie en glimlach naar ze….

    1. Pff ja zo herkenbaar, ik groet en lach ook altijd naar iedereen. Een glimlach kan je toch alleen maar vermenigvuldigen door hem te delen. Dus we gaan er samen lekker mee door Marnel! 😀

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: