YES! Ik ben een pleaser

Posted on: augustus 17, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 2

YES! Ik ben een pleaser

Ik houd ervan om te geven, mensen blij en gelukkig maken, iets extra’s voor hen te doen of wat tijd te investeren voor ze. Ik word daar zelf gelukkig van. Mensen vinden mij dan al snel een pleaser. Er is echter een verschil tussen onbaatzuchtig geven en mensen pleasen.

Coach Breda

Onbaatzuchtig geven

Ik zou mijn huis moeten opruimen en schoonmaken, maar een vriendin van mij is ziek. Ik ga naar haar toe om haar wat gezelschap te houden en neem wat fruit voor haar mee. Het gevolg is dat mijn huis niet schoon is en ik dat een andere keer moet doen. Of een collega is een persoonlijk verhaal aan het delen terwijl ik al klaar ben met werken en eigenlijk weg moet. Ik hoor rustig het verhaal aan, vraag of ik nog iets kan doen voor haar, en ga dan naar huis waardoor ik tot later door moet werken voor mijn bedrijf en minder kan slapen. Dit zijn twee voorbeelden van situaties waarin ik iets van mijn tijd weggeef om er voor iemand te zijn. Ik doe dat uit liefde, dat zit in mij. Ik hoef er ook niets voor terug, ik voel mezelf al beter doordat ik wat tijd vrij heb gemaakt voor deze twee lieve mensen. Dat is onbaatzuchtig geven, ik investeer tijd en hoef er niets voor terug.

Pleaser

De definitie van pleasen is iemand blij maken. Dus een pleaser is iemand die graag mensen blij maakt. Helemaal niets mis mee! We zouden daar meer mensen van moeten hebben op deze wereld! Volgens mij als iedereen een pleaser zou zijn dan zouden we een fantastische wereld hebben. Het woord pleaser doet echter al snel vermoeden dat iemand zichzelf wegcijfert om anderen te kunnen pleasen. Dat is dus totaal niet wat een pleaser is. Het woord pleasen ontstaat ook van het Engelse woord “please”. Vrij vertaald naar “alsjeblieft”. Zou je alsjeblieft even aan de kant kunnen gaan? Mag ik van jou een volkoren brood alsjeblieft? Het wordt veelvuldig gebruikt. En is dus een vrij normaal iets.

Coach Breda

Negatief daglicht

Het woord pleaser heeft echter een negatieve lading gekregen. En dat heeft ermee te maken met wat ik net zei, namelijk dat het niet de bedoeling is dat je jezelf wegcijfert. Er zijn ook mensen die graag mensen blij maken om hun goedkeuring te krijgen. En dat is dus om de verkeerde reden iemand blij maken. Want dan wil je er wel iets voor terug. Namelijk hun goedkeuring. Die goedkeuring van hen heb je natuurlijk niet nodig, want je bent zelf al goed genoeg. Dit is wel precies de reden dat het woord pleaser in een negatief daglicht staat. En dat is jammer! Want wie vindt het nou niet leuk om andere mensen blij te maken? Ik wel!

Ben jij een pleaser? En doe je dat om de goedkeuring van mensen te krijgen of doe je dat om mensen gewoon blij te maken en jij je daar ook gelukkiger bij voelt? Laat hieronder in de reacties weten wat jouw mening is.

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

2 People reacted on this

  1. Ik werd van de week ook een pleaser genoemd en wist niet hoe ik dit moest opvatten. Negatief of positief.. Nu ik dit stukje voorbij zag komen, neem ik aan dat het positief bedoeld was haha.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: