Leven na de dood

Posted on: augustus 21, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Leven na de dood

Een man, 55 jaar, krijgt te horen dat hij een gezwel heeft in zijn buik en dat dat gezwel zijn darmen blokkeert waardoor de obstipatie ontstaat. Nadat het gezwel verwijderd is blijkt het kwaadaardig te zijn en er zitten uitzaaiingen in de lymfklieren. Hij moet twaalf keer chemotherapie ondergaan en zit, terwijl ik hem spreek, in zijn tiende cyclus.

Coach Breda

Het licht gezien

Hij straalt een soort rust uit, alsof hij het licht heeft gezien, wat misschien wel zo is. Hij is positief en opgewekt, want wat kan je anders in zo’n situatie doen? Hij vertelt me dat hij zich de afgelopen tijd niet meer zo druk maakt over onbelangrijke dingen. Hij heeft een dak boven zijn hoofd, eten en drinken, een fijne partner en ziet zijn twee zoons (van de vier kinderen) regelmatig. Hij raakt me in mijn hart. Iemand die zo’n zware operatie achter de rug heeft, te horen krijgt dat er uitzaaiingen in zijn lymfklieren zitten en aan de tiende chemotherapie bezig is, die dan zo positief kan praten over wat veel andere mensen normaal vinden… Dat zet je wel aan het denken. Want hij heeft gelijk! Wat is er nu echt belangrijk in je leven?

Uitvaart

Zoals ik altijd doe ben ik ook hierover na gaan denken. Ik vroeg me af waardoor het komt dat als mensen de dood in de ogen kijken pas gaan inzien wat er nou echt belangrijk is in het leven. Het lijkt wel op leven na de dood. Je ziet het ook gebeuren bij mensen die naar een uitvaart gaan, dan beslissen ze opeens om hun leven om te gooien en te beteren. Daar blijft echter vaak niets van over, is een loze belofte omdat je tijdelijk geconfronteerd bent geweest met de dood. Maar als je het dus zelf ondergaat, als je de dood in de ogen kijkt voor langere tijd en dit diep van binnen ervaart… Dan beklijft het en worden alleen de juiste dingen in het leven belangrijk.

Coach Breda

Je gaat toch dood, dus start met leven!

Ik geloof nu dus in leven na de dood, alleen als je de dood in de ogen kijkt, hier op aarde. Ik vraag me af of andere mensen die niet zoiets meemaken ook echt kunnen voelen wat nu echt belangrijk is in het leven? Ik geloof van wel, het moet echter een terugkerende gedachte zijn. Je moet oefenen om je hier bewust van te zijn. Net zoals mensen die ernstig ziek zijn iedere dag moeten doen. Zij vechten voor hun leven en vinden het daarom meer waard.

Misschien moeten we dat allemaal doen? Moeten we allemaal vechten voor onze levens. Ik bedoel hier natuurlijk mee om iedere dag te beseffen dat het een geschenk is om in leven te zijn, volledig gezond, of eventueel met beperkingen… Maar je leeft! Maak er het mooiste van. Zorg dat je je beseft dat het tijdelijk is en zomaar voorbij kan zijn. Ik geloof dat als we dit allemaal beseffen dat we dan betere keuzes zullen maken. Dat we kiezen voor liefde, voor jezelf en voor anderen.

Er is leven na de dood, en dat begint vanaf het moment dat je beseft dat je nu leeft en toch dood gaat, dus kan je maar beter beginnen met leven.

Wat vind jij? Wat is voor jou het belangrijkste in je leven?

Volg me op Facebook voor meer quotes en blogs.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: