Het probleem van loslaten

Posted on: augustus 31, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Het probleem van loslaten

Hier is al zoveel over gezegd en geschreven en toch blijven mensen, inclusief ik, hier moeite mee hebben. Namelijk met loslaten. Vaak gaat het over mensen in je leven, of dieren, maar dat kunnen ook hele andere dingen zijn zoals loslaten dat je nooit meer een dag zonder pijn zal leven. Of loslaten dat je de rest van je leven in een rolstoel zit. Het vreemde is dat ik hier over loslaten praat, maar dat hier meteen een connectie met acceptatie ontstaat. Loslaten en accepteren zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Coach Breda

Acceptatie

De titel geeft al aan dat er een probleem is met loslaten. Toch wil ik het eerst over acceptatie hebben. Want dat is niet HET probleem, maar wel een oorzaak van het verdriet en de pijn die ontstaan door het niet los kunnen laten. Als je namelijk niet accepteert hoe het NU is zal je altijd in het verleden blijven hangen. Zoals ik in “ik ben niet goed genoeg” schrijf word je verscheurd als je niet bent waar je wil zijn. Als je verwacht ergens anders te staan in je leven dan waar je nu staat dan heb je pijn, dan accepteer je het NU niet maar dan word je verscheurd door de tijd. Dus begin vooral met accepteren waar je nu bent. Dat wil niet zeggen dat je niet kan vechten naar iets anders, tuurlijk wel, heel graag zelfs! Maar accepteer waar je nu staat en werk naar je doel toe. Werk vooral niet terug naar je verleden, want hoe het was zo zal het nooit meer zijn.

Het probleem van loslaten

Dan nu het grote probleem van loslaten. Als je hier moeite mee hebt dan komt dat omdat je je best doet om alles uit je verleden los te laten. Ik zal je verklappen, dat gaat helemaal niet. Want alles wat in jouw verleden is gebeurt leeft voort in wie je nu bent. Dus als je je verleden probeert los te laten gaat je dat niet lukken. Dit is niet om negatief te doen, zoals je weet ben ik van het positief denken. Maar dit gaat om de realiteit. Alles wat in je verleden is gebeurt, leeft in jou voort, in het hier en nu. Laat maar eens op je inwerken… Het probleem van loslaten is dus dat je iets 100% probeert los te laten terwijl 50% onderdeel van jou is geworden. Je kan jezelf helemaal niet loslaten.

Coach Breda

Je relatie loslaten

Een simpel voorbeeld is die relatie met die leukerd, wie misschien wel de ware is/was, waar je nog dagelijks aan denkt en dus niet los kan laten. Koester de herinnering. Diegene is onderdeel van wie je nu bent. Je kan diegene helemaal niet volledig loslaten, jullie hebben samen dingen meegemaakt. Jij bent gegroeid door die relatie. Dus al die dingen zijn onderdeel van jou en hoef je dus helemaal niet los te laten. Zie het meer als een fantastische tijd die je samen hebt gehad, inclusief de mindere dingen, want daar leer je vaak het meeste van. Zie die twee dingen dus als losse dingen. Alle herinneringen en gevoelens die je over hebt gehouden aan die relatie zijn echt en horen bij je. Accepteer die ook. En kijk los daarvan naar degene met wie je de relatie had, bedank diegene en laat hem of haar gaan in liefde. Je zal je een stuk vrijer voelen.

Dus simpel gezegd is loslaten het accepteren van hoe je leven nu is geworden, door alles wat je in je verleden hebt meegemaakt, en aan de toekomst werken. Kijk vooruit en creëer je eigen leven. En als iets weg is gegaan maar wel bij je hoort, dan komt het terug 🙂

Hoe ga jij om met loslaten?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: