Iedereen heeft gelijk

Posted on: september 2, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Iedereen heeft gelijk

Een vriendin van me tagde mij onder deze quote van Omdenken. Het is heel erg treffend wat hier wordt weergegeven. Marco Borsato zingt er ook over in zijn prachtige nummer “Mooi”. Hij zingt: ‘het is hoe jij het ziet.’ Ik vroeg me meteen af of het misschien zo is dat iedereen gelijk heeft?

Coach Breda

Het omgekeerde is ook waar

Theo Maassen heeft er een sketch aan gewijd in een van zijn shows. Hij zegt: ‘Man, ik heb pas voor bij mij in de badkamer een douchewandje gekocht, dan weet je zeker dat de vloer niet nat wordt. En zo’n verkoper zegt dan tegen mij van “uhh ja, als je gedoucht hebt moet je wel even met een handdoek dat ding droogwrijven anders krijg je kalkaanslag.” Terwijl die net zo goed kan zeggen: “Ja, je krijgt wel kalkaanslag, anders moet je na het douchen de hele tijd met een handdoek dat ding droogwrijven.” Snap je? Het omgekeerde is ook waar…’ 
En daar slaat hij de spijker mee op zijn kop. Jouw zienswijze kan zeker accuraat zijn, maar dat wil niet meteen zeggen dat hetgeen de ander denkt meteen fout is.

Wat is waarheid?

Vaak gaan we daar gemakshalve maar vanuit, dat de manier hoe jij iets ziet ook meteen de enige waarheid is. Wat natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn. Ik vraag me ook sterk af of er wel één waarheid is. Zijn er niet altijd gewoon meer? Tenzij je van die wiskundigen hebt die meteen roepen ‘meten is weten.’ Terwijl degene die meet ook fout kan zitten 😉 We zijn allemaal mensen en hebben allemaal een eigen zienswijze. Prachtig! Want hierdoor groeien we ook als ras. Door iets langs meerdere invalshoeken te bekijken komen er andere dingen aan het licht, waar we weer van kunnen leren.

Discussie

Laten we dit nu ook eens toepassen als we in een discussie belanden, of zelfs in een ruzie. De andere partij heeft ook een, voor zichzelf, goede reden om die discussie met jou aan te gaan. Dat doet diegene niet voor niets, die ziet het anders dan jij en dat wil dus niet meteen zeggen dat die zienswijze fout is. Nee, misschien zit daar ook een kern van waarheid in. Als je je maar open stelt om er eens naar te luisteren. Luister eens echt naar de ander en probeer te begrijpen waarom die  aan de andere kant van jouw zienswijze staat. Misschien leer jij er iets van, of misschien leert de ander er iets van. Het grootste voordeel is dat er dan altijd een gezonde discussie ontstaat, wat dus positief is.

Coach Breda

Durf de ander te begrijpen

Laten we er eens vanuit gaan dat iedereen gelijk heeft. Is dat niet een idee? Dat we proberen om met de ander mee te denken waarom die gelijk zou kunnen hebben, en vice versa uiteraard. Wat zal dat een hoop leuke discussies opleveren, uit liefde dus. Zoals je inmiddels weet ben ik daar voorstander van. Ik hoop dat mensen eens met elkaar durven te praten en het aandurven om de ander ook eens echt te proberen te begrijpen. Zou fijn zijn! Als iedereen dat zou doen dan hebben we echt een mooiere wereld.

Probeer ook maar eens om eens niet tegen iemand in te gaan, vooral als je dat wel altijd doet. En dan ineens uit het niets te zeggen: ‘je hebt gelijk.’
Dan krijg je leuke taferelen 😉

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes. 

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: