Eerlijk duurt het langst

Posted on: september 5, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Eerlijk duurt het langst

Een mooi gezegde om mensen ervan te overtuigen dat je altijd eerlijk moet zijn omdat dat het beste is. En omdat de waarheid altijd boven water komt. Ondanks een mooi gezegde wordt er zoveel gelogen tegen elkaar, in elkaars gezicht of lekker achter de rug om.

Coach Breda

Waarom liegen mensen?

Ik denk dat mensen liegen om zichzelf te beschermen. Dit kan op twee manieren zijn. Een is dat mensen liegen over hoe ze zich voelen, om de muur om het hart in stand te houden. En twee is door naar anderen te wijzen, of in ieder geval de focus bij zichzelf vandaan te houden om hun eigen onzekerheid te verbergen. En om zich dus vaak beter voor te doen dan ze zijn. Althans, zo wordt dat gezien. Dus eigenlijk best logisch dat er veel wordt gelogen. Mensen durven zichzelf niet zo snel kwetsbaar op te stellen, en dan is liegen een must.

Jouw mening

Het moeilijkste punt van liegen is wanneer jouw mening wordt gevraagd. Want als een vriendin je vraagt hoe je haar nieuwe kapsel vindt, of wat je van haar nieuwe schoenen vindt, en je vindt het helemaal niks… zeg je dat dan eerlijk? En wat is het effect als je het wel eerlijk zegt? Ik ben voorstander van eerlijk zijn. Het kan wel lastig zijn voor diegene met een nieuw kapsel, of schoenen, want die zal zich ineens minder goed voelen doordat jij eerlijk zegt dat je het kapsel veel te kort vindt, of de schoenen te plat.

Geloof in jezelf

Gebruik je dan een leugentje om bestwil of zeg je het eerlijk? Zolang jij aangeeft dat het jouw mening is en dat het iets is wat je voor jezelf niet snel zal doen of kopen, dan zal de andere partij er minder moeite mee hebben. En eerlijk gezegd, als diegene er wel moeite mee heeft, dan is dat haar punt om aan te werken. Want als je je haar af laat knippen en je vindt het zelf fantastisch staan, dan zal niemand jouw dag verpesten door een andere mening te hebben. Denk daar maar eens over na… Als je geloof hebt in je eigen acties dan ben je zelfverzekerd genoeg en deert het je niet.

Saaie wereld

Ik pleit er dus voor om altijd eerlijk te zijn over hoe je je voelt, over wat je vindt en over wat de feiten zijn. Ik geloof dat als je dit liefdevol brengt dat het altijd het beste is. Dus zonder oordeel, want jouw mening is jouw mening, en de ander kan best een andere mening hebben. Helemaal niets mis mee. Als we allemaal dezelfde mening of smaak zouden hebben, dan zouden we echt in een saaie wereld leven.

Ben jij altijd eerlijk? Vind je dat (soms) moeilijk? Wat gebeurt er met je als je liegt? Wat voel je dan?

Coach Breda

Eerlijk leven

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik vroeger heel graag loog over hoe ik me voelde. Het zweet brak me dan altijd uit omdat ik bang was dat iemand achter de waarheid zou komen. Dat gevoel had ik met alle leugens die ik in mijn leven vertelde. Ik krijg het nu ook niet meer voor elkaar om te liegen, en ik wil het ook niet. Ik probeer altijd open en eerlijk te zijn. En dat geeft me zo’n fijn gevoel! Ik hoef namelijk nooit meer na te denken over wat ik tegen wie heb gezegd, en wat ik wel en niet kan en wil vertellen. Dat geeft me rust en vrijheid. Hoe sta jij hier tegenover? Wat brengt een eerlijk leven jou?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: