Kuddegedrag

Posted on: september 6, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Kuddegedrag

Onderstaande video, welke ik tegenkwam op de pagina van Werelds Leven, laat een sociaal experiment zien waar duidelijk is te zien dat wij altijd kuddegedrag vertonen, zelfs als je vooraf denkt dat het de grootste onzin is. Laat jij je leiden door anderen, of denk je zelf altijd goed na? Of… ben je je hier niet zo bewust van?

Coach Breda

Het experiment

In deze video van het experiment komt een vrouw een wachtkamer binnen waar al meerdere mensen zitten. Zodra de vrouw zelf zit klinkt er een piep in de wachtkamer en alle andere mensen staan even op en gaan daarna weer zitten. Ze kijkt verbaasd om zich heen en heeft een vragende blik in haar ogen. Nadat de piep voor de derde keer heeft geklonken besluit ze zelf ook maar mee op te staan met de groep. De rest van de groep gaat een voor een naar binnen bij de opticien totdat zij alleen over blijft. En nog staat ze op als de piep klinkt. Er komen daarna nieuwe mensen binnen die ook haar gedrag weer kopiëren en dus opstaan als de piep klinkt. Ze geeft achteraf aan dat ze zich veel beter op haar gemak voelde toen ze mee ging doen met de groep ten opzichte van daarvoor. Bizar zou je denken, maar bekijk de video zelf als je het niet gelooft.

Complottheorie

Zelf geloof ik hier heel erg in. Ik durf zelfs zo ver te gaan dat je eigenlijk niet echt een eigen waarheid hebt, omdat alles wat je weet aangeleerd is. Misschien dat het alleen echt waar is als je gevoel zegt dat iets klopt. Maar simpel gezegd is alles wat jij weet jou verteld, of heb je het zelf ergens gelezen, wat natuurlijk ook is gecreëerd door iemand anders. Onderstaande foto vertoont een boom, maar hoe weet je dat dit een boom is? Dat is jou ook alleen maar verteld. En nu heb ik het over hele simpele dingen, maar wat denk je van de media, wat zij jou vertellen… Is dat altijd de waarheid? Nee, nooit volledig, er zit altijd een interpretatie in verweven. Nu wil ik het leven niet meteen een grote complottheorie noemen, maar veel dingen die we denken te weten, zijn misschien anders.

Coach Breda

Kritisch kijken

Ik zou je willen uitdagen om eens kritisch te kijken naar alles wat jij of iemand anders doet, omdat het zo hoort, of omdat het altijd al zo gedaan wordt. Tijden veranderen, en dingen die vroeger heel normaal waren kunnen nu misschien wel heel vreemd zijn. Zoals kinderen topografie en rekenen leren terwijl we Google maps en rekenmachines hebben. Volgens mij zou het in deze tijd veel logischer zijn om kinderen te leren hoe ze een gelukkig leven kunnen leiden en hoe ze met elkaar om horen te gaan. En werkt het dus goed om kritisch te kijken naar wat we al jaren hetzelfde doen.

Denk anders

Als we altijd maar blijven volgen zal er niets veranderen. Als je altijd hetzelfde patroon aanhoudt dan zal er niks in je leven veranderen. Durf eens anders te denken, daar zijn veel mensen succesvol door geworden, door iets net even van een andere kant te bekijken. Want als iemand anders in een sloot springt… dan spring jij er toch niet achteraan?

Welk kuddegedrag vertoon jij? Hoe ga je dit aanpassen? Of vind je het wel lekker makkelijk zo en blijf je het lekker zo doen? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening hierover!

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Bekijk hieronder de video

 

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: