Het ongemak van geheimen

Posted on: september 15, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Het ongemak van geheimen

De afgelopen dagen moest ik een geheim bewaren. Ik merkte voor het eerst sinds ik mijn gevoelens durf te uiten hoe moeilijk het dan is om een geheim te bewaren. Ik voelde me continue betrapt, en ik merkte dat ik mezelf ging afsluiten voor anderen, en dus ook voor mezelf. Dat stiekeme gedoe is niks voor mij.

Coach Breda

Ik ben mezelf niet

De dagen hiervoor was ik er al van op de hoogte dat mensen uit mijn team en andere collega’s hun baan zouden gaan verliezen, maar ik mocht niets zeggen. Die keuze hebben we samen gemaakt zodat we het op een vooraf gekozen moment zouden kunnen mededelen en de mensen op een juiste manier konden opvangen. Vroeger, toen ik mijn gevoel afsloot en mezelf probeerde te verbergen, had ik er geen moeite mee om geheimen stil te houden. Ik was er immers in geoefend om dat te doen, dus dat ging me zeer makkelijk af. Maar nu… pff. Nooit heb ik dagen meegemaakt waarin ik mij mezelf niet voelde, en ik mezelf dus niet was.

Blokkade

Als iemand iets aan mij vroeg merkte ik dat ik gewoon een blokkade opwierp om er maar voor te zorgen dat ik niks kon verraden. Ik heb het hier dus niet over een persoonlijk geheim wat iemand mij in vertrouwen heeft verteld en waar een gesprek dus ook niet zomaar over zou gaan. Nee ik moest een geheim bewaren wat iedereen persoonlijk aan ging en wat zomaar verklapt kon worden door ook maar een nuance in een zin aan te brengen. Omdat ik al in een andere waarheid leefde dan mijn medewerkers. Zo klote!

Afsluiten

Ik merkte echt dat ik mezelf ook voor mijn gevoel ging afsluiten om maar niets te verklappen. Wat een ramp! Ik wil dit nooit meer, het deed me ook aan vroeger denken, toen ik mezelf helemaal had afgesloten voor alles en iedereen. Ik wil open en eerlijk kunnen zijn. Ik kon heel erg goed uitleggen waarom ik het stil moest houden. En nu het hoge woord eruit is geeft ook iedereen aan dat zij het begrijpen, omdat we hen zo fijn op hebben kunnen vangen. Maar toch! Ik heb er ook echt van geleerd dat als ik mezelf voor anderen afsluit, dat ik dat dan ook automatisch voor mezelf doe. Je kan dus ook echt maar met anderen verbinden tot waar je met jezelf verbonden bent.

Coach Breda

Open en eerlijk

Wat ben ik blij dat ik tegenwoordig open ben. Wat voelt dat fijn, nu iedereen het weet, om de waarheid te kunnen delen. Ik voel me echt een stuk vrijer omdat ik gewoon niet op mijn woorden hoef te letten. Tussen vriendinnen is dit helemaal belangrijk en fijn als je gewoon open en eerlijk over alles kan zijn. Geen geheimen, geen blokkades. Heerlijk! Ik gun iedereen dit gevoel van vrijheid. Om jezelf af te sluiten voor anderen is niet fijn, het remt je in je doen en laten. Ik heb dat nu zo erg ervaren dat ik dat nooit meer wil. Ik geloof in openheid en eerlijkheid. Als iedereen daarin gelooft hebben we een mooiere wereld.

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: