De cirkel van geweld

Posted on: september 17, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

De cirkel van geweld

Ik kan soms gewoon niet begrijpen dat we nog steeds niet doorhebben dat als wij iemand haten om wat diegene doet, wijzelf die cirkel rond houden. Haat plus haat is toch meer haat? Of ligt dat nou aan mij? Ik zie op mijn tijdlijn een video voorbij komen waarbij omstanders iemand redden van agressieve mannen. Vervolgens draaien de omstanders de rollen om en worden zelf agressief naar die mannen toe.

Coach Breda

Kettingreactie

Ik begrijp natuurlijk wel waar dat vandaan komt, maar als je er eens logisch over nadenkt dan zal je alleen maar begrijpen dat dit niet werkt. Natuurlijk zal het bij sommige mensen helpen om ervoor te zorgen dat zij het nooit meer zullen doen. Maar wat denk je dat het met de familie en vrienden doet? De kans is groot dat zij dan andersom weer haatdragend worden naar die omstanders, want het staat op video. Zo is dat een logische kettingreactie en er doen echt heel erg veel mensen aan mee.

Op mensen intrappen

Het kan zelfs zo zijn dat die mannen gedwongen zijn. Of dat ze geen andere uitweg meer zien om aan geld te komen. Ik heb meerdere malen ergens gewerkt waar er werd gestolen. En een van de redenen was dat iemand diep in de schulden zat en zo een mogelijkheid zag om eruit te komen. Het is natuurlijk niet goed te praten, maar om dan meteen de daders zelf in elkaar te slaan… Dan ben je geen haar beter. Verijdelen? Natuurlijk wel! Maar daarna doorgaan en op mensen intrappen? Ik begrijp het gewoon niet :’(

Represailles

Denk er maar eens over na. Wanneer worden mensen agressief? Niet als iemand vriendelijk tegen ze doet, of hen accepteert zoals ze zijn. Nee, als er agressief tegen je gedaan wordt, dan word je zelf ook agressief. Het werkt gewoon niet op deze manier. Dit is overigens ook de reden waardoor oorlogen in stand worden gehouden. Los van de reden die achter oorlogen zit, ik geloof dat dat geld is. Maar het houdt zichzelf zo makkelijk in stand. Als de ene groep mensen de andere vermoord… Tja dan kan je ook represailles verwachten. Niet zo vreemd natuurlijk. Dit is natuurlijk de overtreffende trap van geweld, maar wel een werkelijkheid waar we in leven.

Coach Breda

Onbegrip

Laat iedereen toch in zijn waarde. Zelfs als iemand agressief is, vraag dan eens wat er nu precies aan de hand is. En het klopt, soms valt er met sommige mensen niet eenvoudig te praten. Dan kost het meer moeite. Maar iedereen verdient het dat die moeite genomen wordt. Ik geloof dat als we meer met elkaar praten, en vooral ook luisteren en elkaar proberen te begrijpen, dat we echt in een liefdevollere wereld kunnen leven. En dat er dus minder agressie zal zijn. Noem me naïef, maar ik geloof erin. Ik geloof dat er veel ruzie en geweld ontstaat door onbegrip. Of natuurlijk door agressie te beantwoorden met agressie. Dan ben je zelf geen haar beter, want je houdt zelf die cirkel in stand.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Wat vind jij van geweld? Wat vind jij ervan als mensen terugbetaald worden met agressie?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: