Je bent nooit te oud om een beginner te zijn

Coach Breda
Posted on: september 19, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Je bent nooit te oud om een beginner te zijn

Hoe vaak krijg ik wel niet te horen dat mensen zich te oud voelen om wat te leren, om aan iets nieuws te beginnen. Hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Dit wordt zo makkelijk als een excuus gebruikt vanwege de angsten en onzekerheden die iets nieuws met zich meebrengen. Je hebt echt tijd genoeg om nog aan iets nieuws te beginnen en daar keigoed in te worden.

Coach Breda

Excuses

Iemand die jong is en iets nieuws wil gaan leren maar het niet durft verzint andere excuses. Hoe ouder je wordt hoe makkelijker je het dus op je leeftijd kan gooien. Het voordeel is dat iedereen je gemakkelijk gelijk geeft, dan ben je er ook vanaf en kan je dus lekker in je veilige vertrouwde comfort zone blijven zitten. Toch jammer van die droom die in jezelf blijft leven, blijft knagen. En hoe langer je wacht hoe groter de kans wordt dat je het nooit gaat doen. Zo zonde! Dromen zijn er om vervult te worden. Of om in ieder geval je best te doen om ze uit te laten komen. Als je het niet probeert mislukt het zeker. Toch?!

Iedere dag een beetje beter

Ik begrijp natuurlijk dat er onzekerheid bij komt kijken. Vooral als anderen die hetzelfde doen inderdaad een stuk jonger zijn. Dat wil toch niet zeggen dat mensen die ouder zijn het niet kunnen doen. En misschien ben je er juist wel heel goed in, of misschien zelfs beter omdat je ook levenservaring meeneemt. Ik heb het hier natuurlijk niet over het worden van een olympisch kampioene op de 200 meter sprint. Die mag Daphne winnen de volgende keer. Maar als je sprinten leuk vindt kan je daar best mee beginnen, dan ben je over een aantal jaren echt wel sneller dan 99,9% van de andere Nederlanders. Zo kan je het ook zien. En als je iets leuk vindt gaat het er toch niet om dat je beter bent dan anderen? Iedere dag een beetje beter is altijd mijn uitgangspunt.

Oplossingen

Vraag je ook maar eens af wat de echte belemmeringen zijn. Stel maar eens een lijstje op en begin met te zeggen dat je je te oud vindt. Dan kan je daarna nadenken over de andere belemmeringen. En streep dan op het einde door dat je je te oud vindt. Dan kom je bij je echte belemmeringen uit. En ga die maar eens stuk voor stuk onderzoeken. Waarom zijn het belemmeringen? Is het waarheid of zit het alleen in je hoofd? Misschien kan je er oplossingen voor verzinnen.

Coach Breda

Geloof in jezelf

Alle begin is moeilijk. Laat je niet van de wijs brengen door wat “gewoon” is. Onze maatschappij probeert iedereen altijd al in hokjes te stoppen. En we voelen ons daar ook veilig. Want als je iets gaat doen waarvan de maatschappij vindt dat je te oud bent zal je vast wel veel weerstand ervaren. Daar moet je mee om kunnen gaan. Hierbij komt het belangrijkste kijken voor wat betreft het najagen van je droom. Heb geloof in jezelf. Geloof dat jij je doel kan bereiken en ga staan voor waar jij in gelooft. Je zal merken dat mensen je minder weerstand zullen bieden als je gelooft in waar jij voor staat en waar je mee bezig bent. Je bent nooit te oud om een beginner te zijn.

Wat zou jij willen doen waar je je te oud voor voelt? Ik ben benieuwd!

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: