Keuzestress

Coach Breda
Posted on: september 22, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Keuzestress

Toen ik nog verkoper van mobiele abonnementen was bood ik mensen altijd twee opties. Mobiele telefoon A of B waarvan ik wist dat die bij de klant paste. En een bundel die overeen kwam met het belgedrag. Als ze dan vroegen of ik nog meer had dan bood ik eventueel nog mobiele telefoon C aan. Maar meer niet. Ik had vijfentwintig opties. Maar dan haken mensen altijd af. De kans dat je de goede keuze maakt bij één uit twee is aanzienlijk groter dan wanneer je een keuze moet maken tussen vijfentwintig toestellen. Dus dat voelt minder snel als falen.

Coach Breda Kies vanuit je gevoel

Nu heb ik nog een budget over vanuit mijn huidige werkgever, wie ik eind dit jaar waarschijnlijk ga verlaten, wat ik voor die tijd op moet maken. En meteen zodra ik dit besefte kreeg ik last van keuzestress. Want ik vind zoveel dingen leuk om te leren. Ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen. Dus kies dan maar eens een opleiding uit die ik het liefste wil doen. Doordat ik verkoper was weet ik gewoon dat ik de keuzes eerst moet verminderen. Dat doe ik op een vrij grove, en dus effectieve manier. Ik schrijf de richting van opleiding op en ga ze één voor één af en luister daarbij goed naar mijn gevoel. Hier komt vaak een duidelijke richting uit. Waarbij de rest automatisch afvalt voor mij. Ik geloof in kiezen vanuit mijn gevoel. Maar daarvoor moet ik de keuzes wel in grove stukken hakken.

Budget en ratio

Na de keuze op gevoel heb ik een duidelijke richting. Als ik de richting weet is het belangrijk om naar mijn budget te kijken. Vanuit het budget kan ik namelijk opleidingen gaan selecteren die haalbaar zijn voor mij. Door dit te doen kom ik ook bij een bepaalde duur van een opleiding uit, tenzij je budget gigantisch is. Dan kan je deze stap overslaan. Vaak is het zo dat als je bij deze stap bent dat er dan nog maar een paar keuzes overblijven. Hier kan je dan op een rationele manier mee omgaan. Wat is slim om te gaan doen? Welke keuze helpt mij het meeste om mijn doelen te bereiken. Zo kom ik altijd uit keuzestress, bij wat dan ook. Voorheen was het zo dat als ik keuzestress ervoer dat ik dan vastliep, stil bleef staan en geen keuze maakte. Nu heb ik daar geen last meer van.

Coach Breda

Resumé

1. Wat zegt je gevoel over de richting? Dus deel je keuzes op in grote brokken en ga per brok na wat je gevoel van die richting zegt. Voel je een knoop in je maag of vlinders in je buik?

2. Wat is je budget? Leg dat budget naast de mogelijkheden van je keuze. In plaats van budget zou je ook kunnen bedenken wat de haalbaarheid is van de verschillende keuzes.

3. En nummer drie zorgt ervoor dat je de keuze ook kan maken. Namelijk rationeel bedenken wat het slimste is om te doen. Blijf wel altijd in contact staan met je gevoel. Als je een rationele keuze hebt gemaakt kan het nog steeds zo zijn dat je maagpijn krijgt. Dan moet je toch echt een andere keuze maken.

Hoe ga jij om met keuzestress?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: