Tijd is perceptie

Coach Breda
Posted on: september 25, 2016 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Tijd is perceptie

Ik zat vorige week bij te kletsen met een vriendin en voor we er erg in hadden was er drie uur verstreken. Je zal dit vast wel herkennen? Ik kan me ook herinneren dat ik wel eens in de wachtkamer van de huisarts zat te wachten, ik was om half negen aan de beurt en om drie over halfnegen voelde het aan alsof ik al een kwartier zat te wachten.

Coach Breda

Mindfulness

Door bovenstaande ben ik tot de conclusie gekomen dat tijd een perceptie is. Best vreemd, want als ik het altijd leuk zou hebben gaat de tijd super snel en lig ik in mijn kist voordat ik het weet. Terwijl als ik nooit zou genieten dan duurt mijn leven extra lang. Beetje vreemde conclusie dus. Toch maak ik hier een fout. Het grote verschil tussen deze twee varianten is namelijk dat ik bij de een erg bewust leef en bij de ander niet. Toen ik namelijk drie uur aan het bijkletsen was hadden we geen erg in de tijd. En bij het wachten in de wachtkamer was ik mezelf heel erg bewust van de tijd. Hier ligt dus de oplossing. En jawel, het komt weer eens neer op mindfulness. Of in ieder geval bewust in het moment zijn en het dus niet zomaar laten passeren zonder je te beseffen wat je aan het doen bent. Zo had ik veel beter kunnen genieten van de drie uur bijkletsen als ik bewust in het moment had geleefd.

Trainen

Het vervelende is dus dat als er negatieve dingen gebeuren wij ons altijd zeer bewust zijn van het moment. En als we genieten vergeten we letterlijk om ervan te genieten. Waardoor de tijd op eens verdwenen is. En de reden dat ik dat vervelend noem is omdat we onszelf dus moeten trainen om te genieten. Want we hoeven niet te trainen om negatieve dingen bewust te ervaren. Was het maar andersom! Wil je dus niet dat je leven aan je voorbij flitst zorg er dan voor dat je geniet van ieder moment en dat je dus bij ieder moment stilstaat. Deel dit ook vooral met mensen om je heen. Als je opmerkt dat je aan het genieten bent deel dit dan met de mensen met wie je bent. Zij zullen dat moment ook bewust mee willen maken en later niet denken ‘waar is de tijd gebleven?’

Coach Breda

Positieve momenten

Eigenlijk kan je er dus eigenhandig voor zorgen dat de tijd in je leven langzamer gaat. Door je bewust van de tijd te zijn. Wees bewust van ieder moment en zorg er vooral voor dat de momenten waar het om gaat niet aan je voorbij flitsen. Dat je eraan terugdenkt en beseft dat het voorbij was voordat je je er bewust van was. Zo zonde is dat. Waarom zou je alleen de negatieve momenten bewust mee willen maken? Train jezelf om de positieve momenten bewust te ervaren en je zal er een heel stuk beter van kunnen genieten.

Hoe bewust ben jij van de tijd? Ga je er vanaf nu anders tegenaan kijken?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: