Adele bewijst dat fouten maken mag

adele fouten maken
Posted on: februari 13, 2017 Posted by: Paul Veth Comments: 0

Adele bewijst dat fouten maken mag

Wauw! Adele zingt een minuut lang vals tijdens haar eerbetoon aan George Michael. Na die minuut stopt ze er zelf mee en begint opnieuw. Want waarom niet? Een fout maken is niets anders dan weten hoe het niet moet, zodat je het daarna goed kan doen. Of een tweede keer fout. Edison heeft tienduizend manieren gevonden om geen gloeilamp te maken voordat het wel lukte. En hij stond niet tegenover een miljoenenpubliek. Maar werd wel een legende.

Van wie niet?

De vraag is ook van wie je geen fouten zou mogen maken? Volgens mij is daar maar een antwoord op, namelijk jezelf. Hoe Adele hiermee omgaat vind ik bewonderenswaardig. Ze had ook vals door kunnen zingen en achteraf de kritieken kunnen negeren. Maar nee, zij niet. Ze gaat staan voor waar ze in geloofd. Ze pakt de fout bij de hand en lost het formidabel op. Ze betuigt haar spijt en pakt de kans om het goed te doen. Hiervoor krijgt ze een staande ovatie van een aantal collega’s van haar. Ik heb hier ook diep respect voor. Ze tilt fouten maken naar een hoger level. Naar het level: het doet er niet toe.

Staande ovatie

Ik bedoel hiermee niet dat het er niet toe doet dat ze vals zingt. Want dat is juist de aanleiding dat ze het opnieuw wil doen. Maar het doet er niet toe dat het eerst fout gaat. Ze vindt het belangrijker om het goed te doen, dan dat ze geen fouten mag maken. Hiermee nodigt ze iedereen uit om fouten te maken, ervan te leren en het opnieuw te proberen. Want als zij een staande ovatie krijgt door een fout toe te geven en het opnieuw te doen, waarom zou jij dan geen fouten mogen maken?

Kwetsbaar

Dit laat naar mijn idee zien wat een van de redenen is dat zij zo’n grote artieste is geworden. Als je namelijk durft om kwetsbaar te zijn en fouten te maken dan is je groeipotentieel enorm. Van fouten leer je namelijk meer dan wanneer je het altijd goed doet. Hier heb ik eerder over geschreven: Fouten maken de man (of vrouw).

Kracht

Neem een voorbeeld aan Adele hoe zij zo krachtig is terwijl ze zo enorm kwetsbaar is. Hierdoor straalt ze zoveel kracht uit, door zichzelf te zijn. Zich niet voor te doen als iemand anders, zich niet grootser wegzet dan hoe ze is. Ze is een mens van vlees en bloed, net zoals jij en ik. Ik ga ook eens proberen om me minder druk te maken over wat er eventueel mis kan gaan. Er gebeuren mooiere dingen buiten de comfort zone, dus waarom zou ik geen risico’s nemen?

Hoe ga jij met fouten om? Ben je perfectionistisch?

Bekijk hieronder het filmpje met de valse zang, haar kwetsbare moment en het opnieuw inzetten van het fantastische eerbetoon aan de legende George Michael. Adele is voor mij al een levende legende, als zangeres, maar ook zeker als mens!

Klik hier als je het filmpje niet ziet.

Leave a Reply:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: